Friday, January 14, 2011

Kisah ku Di Sem 3


Banyak pengalaman dan dugaan yang ku lalui sepanjang sem 3 ni…Permulaan ku di sem 3 bermula baik iaitu dengan menjadi fasilitator untuk pelajar-pelajar SK Suria 1 di Lata Hujan, Tanah Merah, Kelantan.Ia merupakan pengalaman yang sangat manis kerana dapat berkenalan dengan budak-budak yang sebaya dengan anak sedara ku…Aku dapat 10 orang budak untuk mengetuai mereka dalam LDK sebagai memberi tunjuk ajar kepada mereka. Walaupun ada dalam  kalangan mereka yang nakal, namun mereka semua seorang yg bijak. Terasa malu juga melihat kepintaran mereka…heheee…Apa pun budak-budak kumpulan aku memang sempoi… Walaupun ada yang pemalu, nakal dan macam-macam kerenah, namun dia orang semua terbaik ar…hehee
Pengalaman yang paling tak dapat dilupakan kat sana semasa malam kebudayaan dan makan durian serta  juga dapat makan nasi kerabu yg asli dr Kelantan.Memang sedap n terbaik sekali…hehee..Thanks to kak Niq n keluarga…First time aku  makan durian sampai xingat dunia..Maybe aku rasa sedap tu yang main bedal je makan durian…..heheee….


 Merah semua...heheee


Budak-budak yg comel..last day...huhuhu

Bila dpt cenderahati ni jadinya..heheee

Di titiwangsa....


Karnival Da Boom pula diadakan selama 3 hari dan ia menjual makanan,pakaian dan peralatan komputer… Ianya dapat juga sambutan walaupun kurang meriah..Namun ianya dapat dijalankan dengan baik walaupun ada pelbagai masalah dari segi peniaga dan sebagaianya…..Pengalaman dalam Karnival Da Boom ini iaitu kami lebih rapat antara ahli-ahjli exco dan MT persatuan kami…Hubungan kami seperti adik-beradik dan macam-macam kerenah yang dapat dilihat antara kami…hehee….
Selain itu juga aku juga join Program GIS yang diketuai oleh Kak Niqdayana sebagai pengarah projek…Aku tidak terlibat dalam program ni just jadi peserta je untuk join…Pelbagai info yang diperolehi dan amat berguna untuk aku terutamanya dalam kos aku…..

Gelagat kami...

Parah jadinya...ehehee

Gadis2 BDM..heheeee



Semasa dalam bulan pose de suatu tragedi HITAM yg berlaku dalam hidupku dan rakan2 ku iaitu semasa kami ingin berbuka pose kt Kuala Perlis kami telah mengalami suatu kemalangan..Mujurlah kami semua selamat dan tiada yg cedera parah Cuma roomateku sahaja yg terpaksa dok kt hospital sehari…

 Kenagan sebelum excident...


Keadaan Kuala Perlis petang tu




Semasa puasa pulak join program berbuka pose anak-anak Johor..agak seronok mar dapat makan nasi ambang…Lepas kempunan aku nk makan nasi ambang..heheee..memang sama macam kt kampung…seronok makan beramai-ramai…Lepas solat maghrib n buka je kita orang terus je blah..ehehee…buka pose Adhoc Johor kali ni memang sempoi dan puas hati…hehee


Antara hidangan yang disediakan....



 Nasi Ambang...so nice..heheee


Reaksi fisrt time dak makan  nasi ambang....hehee




Aku balik kampung n cuti selama 2 minggu…Dpt juga aku berbuka puasa n dapat merasa munjungan drp jiran-jiran ku walaupun just dpt berbuka pose kt rumah seminggu je tp yg penting dpt mkn munjungan org.....hehehee….
Cerita pulak pasal raya pada kali ni,agak gembira dan aku dapat bertemu lagi dengan kawan-kawan sekelas ku semasa form 5 dulu…Dapatlah aku beraya kat rumah cikgu-cikgu yang pernah mengajar ku semasa form 5 dulu walaupun cuma 2 buah rumah cikgu je…hehehee..Namun dapt juga aku jumpa dia orangkan..hehe…
Kawan aku semasa form 5 buat rumah terbuka.then dapat la jumpa kembali membe-membe form 5 dulu..masing-masing dah lain..Ada yg couple antara satu sama lain…hehee..kat situ aku jumpa lak ex aku pulak…adehhhhh…xpe aku xkisah…heheee…Pengalaman raya tahun ni aku xdapat lupakan…hope tahun depan pun dpat jumpa dia org lg…time raya ar kita org dpt jumpa…

 Ni je yg de..heheee


Kembali semula ku ke UUM selepas 2 minggu cuti…Aktiviti selepas raya iaitu aku join program raya persatuan ku yg dikelola oleh Alif…Memang sangat malu time tu..aku Lalan n kak nana kena bt satu lakonan…memang keja Alif saja nk kenakan kita org…Apa pun aku juga terpaksa menebalkan diri untuk naik ke pentas semata-mata untuk duit RM2 je…hehehe..saja je nk interframe n nak malukn diri sdri…hehee...janji aku dpt duit gak…Malam tu Maliani @ mum ku kt FB dan abg Zulhilmi mjd Queen  n King of the night…memang ptot  pun dia orang dapat n sepadan pulak tu dia org…hehee

 Gambar kenangan bersama anak-anak yatim

Bersama king dan Queen...


Berakhirnya proram raya BDM aku join lak program raya Adhoc anak-anak Joho..tp kali ni xsehebat macam tahun lepas punya makanan…sbb tahun lepas de mcm2 makanan..Namun  kali ni aku dapt berkenalan dengan lebih ramai budak-budak junior dr negeri ku sdri…hehehe….dpt mengeratkan silaturahim la katakan..memang btol ar dr program ni aku start mengenali junior-junior aku….

 Kami...

 Antara budak junior yg ku kenal...heheee



Antara senior-senior




Program seterusnya yg aku join iaitu bengkel SPSS yang dijalankan oleh kak Aini….Aku pegi program ni pun dh petang..sesi pagi aku xpegi sbb kelewatan bangun..hehehee..pe pun petangtu aku dan lalan terpaksa berjalan kaki dr Dewan MAS ke COLGIS…exercise la nmpknya..hehehee…walaupun sekejap tp dapat juga ilmu dan aku dapat memahami kaedah-kaedah dalam membuat SPSS….


Program terakhir yg aku join iaitu Bakti Siswa Di Kampung Juara Rakyat di Kampung Getang, Hulu Terengganu…bt kt kampung Mat Bok @ Tn Azhar..ia merupakan first time aku join BAKSIS…Namun aku puas hati sbb aku dpt berkenalan dgn family angkatku dan dapat berjalan-jalan dekat kawasan kampung serta kawasan di sekitarnya bersama family angkat ku…walaupun xdapat berjalan dengan puasnya namun aku dan rakan sebilik ku iaitu Abe Wan dapat berkenalan dgn lbh rapat dgn family angkat ku serta dpt juga membelikan hadiah untuk family angkat ku…..
Kami juga Berjaya membanteras penghapus tanaman pd hari ke-2 kami di sana..Malam kebudayaan merupakan malam yang paling meriah kerana pada malam itu kami mebuat persembahan di samping itu juga penduduk kampung turut serta membuat persembahan…Persembahan yang paling tidak dapat dilupakan iaitu persembahan mak angkat Faris dan Zul..Sangat voke dan berbling-bling sekali…ehehehe….Mak Zul dan Faris pada malam itu telah membuat ayam BBQ untuk kami semua….Perpisahan memang menjadi adat,kami sangatt gembira walaupun Cuma beberpa hari je bersama mereka…apa pun mak angkat Zul n Faris memang terbaik ar…heheehe…
Hari terkahir iaitu perjalanan pulang kami dr Kampung Getang,kami round2 lak kt Kuala Terengganu…Habis satu Kuala Terengganu kami round terutamanya kt Masjid Kristal…Membeli-belah keropok lekor dan keropok ikan dan sampai family angkat ku dtg ke Masjid Kristal semata-mata nk bg keropok leko…sangat terharu….huhuhu…kemudian kami jalan-jalan kt Bukit Puteri,Pasar paying dan sekitarnya…kami dpt melihat seluruh kawasan kt Kuala Terngaganu melalui Bukit Puteri memang seronok ar…hehehee

 family angkatku....


 Riang gembira semuanya....

Bukit Puteri....



Perkara yang paling menyedihkan apabila AGM berlangsung kerana kami terpaksa melepaskan jawatan kami..Sebelum AGM berlangsung terdpat pemilihan utk EXCO dan MT baru namun aku xpegi interview kali ni…sbb aku malas nk pegang jawatan lg..hehee…Petang pd hari AGM dilangsungkan terdapat undian utk memilih MT yg baru..Apa pun tahniah bt LALAN yg menjadi YDP BDM yg baru pd malam tersebut….Malam selepas AGM berakhir kita org bt makan-makan beramai-ramai antrz MT dan exco yg lama dan kemudian bermaafan dan menyatakan rasa xpuas hati sepanjang kami bersama selama satu sesi…pelbagai riaksi dan kesedihan yang ada dalam diri ini sampai hampir pukul 3 pagi pd masa tu kami bercerita dan saling bermaafan….Namun setiap pertemuan ada perpisahan..kami spt sebuah keluarga dan adik-beradik yg sgt rapat….Namun diharapkan kepimpinan yg akan dtg lebih baik drp sekrg…SYABAS utk LALAN n lakukan yg terbaik k…Chayok2 to LALAN OK…hehehe..





Barisan kepimpinan BDM 2009/20010




Kami semua...heeee



Selesai sudah jawatan yg aku pegang dalam BDM selama hampir 1 tahun…tamat sudah kisah BDM ku utk sem 3 ini..so masuk pulak kisah Minggu Konvokesyen…sepanjang minggu ni hujan xberhenti-henti sehingga kan air naik….walaupun hujan aku tetap pergi ke expo konvo bersama kawan-kawan ku…nasib agak menyebelahi kerana hari perasmian konvo tersebut hujan xturun lagi….sempat lah aku meyaksikan perasmianya..kali ni perasmiannya agak meriah dengan pelbagai jenis persembahan..Namun ada persembahan yg xdpt aku lihat….hampir setiap mlm aku pegi ke expo konvo tersebut bersama Dolah dan Alyf….thanks ark org sbb time nil ah kita org mjd janda sbb ditinggalkan oleh roommate masing-masing…hehehee…pe pun aku dapat menyaksikan persembahan artis dr kumpulan May..namun pada hari mpentutpan konvo
Dalam musim banjir di Kedah ini aku xbalik kampung sama-sama join jadi sukerelawan tu pun cuma pegi 2 kali je..eheheee..Namun dpt juga pengalaman aku join jd sukerelawan banjir…heheee..pengalaman yg xdpt dilupakan dapat membantu mangsa-mangsa banjir walaupun aku just 2 kali je pegi…hehee..aku xblik n dok dgn beberpa org kwn ku kt Kachi….Mcm survival gak ar…nasib ar kedai kat Mall buka…xde lah aku mati kelaparan..heheee terpaksa dibatakan disebabkan air mula naik….kesian kpd mereka yg nk konvo  pd hari tersebut krn terpksa ditunda ke bulan March….


 Main air jom..heheee
 Macam ni lah keadaan mangsa banjir...heheheee



Raya Haji kali ni merupakan pengalaman yg pertama aku raya kt perantauan..pe pun seronok juga walaupun terasa kesedihanya…Mlm raya haji tu xde bt pe2,just g lepak dgn Tiqah,Ila,Ekin dgn Nordin kt SME sambil mkn kek coklat yg Ila bawa n sandwich yg Ila n Tiqah bt..dh xde mknanan hbis je kita org sesah…ehehehe..patu lak main badminton serta nonton movie sekali..heheee….pagi raya g sembahyang kt dalam n terus je tgk org sembelih lembu selepas solat Aidiladha…kononya nk tolong tp just dpt tgk je sbb dh ramai sgt tolong..heheheee..pe pun ianya pengalamn yg xdpt aku lupakan….

 Raya Haji di UUM


Tamat Raya Haji mula lah minggu exam yg tpksa postpond bt lepas Raya Haji akibat banjir,bermulalah aku struggle utk study….24,26-11-2010,1,4,10 dan 12-12-2010 itu lah tarikh keramat aku exam…mcm2 aku lalui spnjg minggu exam…time2 exam gak lah byk perkara yg menghantui diri ku…Namun aku cuba utk elakkanya dan aku dpt juga elakkanya n dpt bercerita masalah aku kt  kawan-kawan agar aku xterlalu kusut n tension dgn exam…First time aku rasa tension sgt sampai terpaksa aku cerita kat org…Apa pun thanks ya kawan-kawan yg bg support terutama kepada BRO-BRO ku kt FB,Myrul ngan Hafizi..Thanks so much der…hehehe…Apa pun minggu exam ku dpt tempuhi juga dgn baik…..Namun dalam minggu exam tersebut iaitu pd 10-12-2010 aku digemparkan dgn kematian kawan ku Hafizan aku xsangka dia pergi begitu cepat sekali…xsempat utk aku melawatnya n byk kenangan aku bersama dgnya sms sem 1 dan 2..apa pun ALLAH lebih menyanyangi dirinya.aku mendoakan agar dirinya sentiasa di cucuri RAHMAT dan diletakan di kalangan golongan yang beriman…hidup mesti diteruskan bg kita yg masih hidup..
12-12-2010 tamat lah sem 3 ku(MERDEKA)..namun aku terpaksa balik 14-12-2010 sbb tiket aku yg de time tu je….maklumlah tiket hbs n gara2 xnak naik bus dalam..hehee…sebelum balik sempat juga aku menonton movie dan borak-borak dgn kenkawan ku serta lepak kt MALL dan tgk org balik pd malam 13-12-2010…14-12-2010 ku balik kampung bersama roommate ku,Nadhiya n adiknya Hilmi dan kami sampai dgn selamatnya  pd 15-12-2010 dan aku akan balik semula ke Kachi pd 13-1-2011 dan 14-1-2011 aku akan sampai semula bersama Nordin @ kawa nunai di kachi dan bermula sem 4 ku…semoga sem 4 ni aku akan menjadi student yg lebh baik drp sem 3 ku dan memberi pelbagai makna dalam hidupku serta mencuba untuk mendapat DEKAN…INSYAALLAH….


 Suka duka sem 3 ku dh berakhir..macam-macam ku tempuhi sepanjang sem 3 ni…pahit,manis,suka duka semuanya ku dh hadapi..macam-macam juga dugaan yg ku lalui sepanjang sem 3 ni..apa pun sem 3 kini tinggal kenangan dan sejarah hidupku….semoga sem 4 menjadi suatu kenangan yg manis dalam hidupku dan ku lebih gigih untuk belajar dan tingaktkan usaha untuk belajar…


SELAMAT TINGGAL SEM 3 AND WELCOME SEM 4….WAIT FOR ME YA….HEHEHEEE…





4 comments:

diamuslima said...

woo.. panjangnya entry.. hehehe...tp terkejut sat dgn perkataan terjumpa ex aku.. hehehe... sapa tu.. hehehe

Syuk_89 said...

hahaaa
erm biar lah rahsia...
hanya dak2 kelas ku je yg tau..heheee

Nik Imana said...

hahaha..sk sri suria 1 tu sekolah lama aku! lata hujan tu dekat ngan rumah aku! mcmn aku bleh x taw nie, klu x boleh joinnnnnnnnn!!! serius jelessssss!!! :D

Syuk said...

hahahaa
kesianya....
ala kita org g senyap2 jer lorh.....
hehehehee